Wektory- Prosze o dokładne wytłumaczenie jak to zrobić
Bel: Wektory proszę o wytłumaczenie:(
Udowodnić korzystając z definicji iloczynu wektorowego i skalarnego:
Nie wiem jak się tu wektory rysuje przepraszam:( tu wszędzie mają być wektory nad literami
1. a•(bxc)=(axb)•c
2. a(cxc)=b(a•c)−c(a•b)
26 lis 20:50
jc: (2) ax(bxc)=(ab)c − (ac)b (mogłem pomylić znak)
Jakie masz definicje?
26 lis 20:59
Bel: Skalarny: a•b=abcosα
Wektorowy: axb=absinα
Ale nic mi to ni mówi
26 lis 22:13
Bel: Zrobiłem też z jednostkowych i nie wyszło
26 lis 22:14
Leszek: Iloczyn wektorowy przedstaw w postaci wyznacznika ! !
26 lis 22:18
Bel: Tak zrobiłem nie wyszło inne składowe są
26 lis 22:21
Mariusz:
26 lis 2019 22:13
To co napisałeś w tym wpisie nie jest prawdą
W przypadku iloczynu skalarnego nie zaznaczyłeś że po twojej prawej stronie równości
są długości wektorów
W przypadku iloczynu wektorowego też po twojej prawej stronie równości
są długości wektorów a gdybyś nawet uwzględnił te długości wektorów a oraz b
to to co podałeś to tylko długość iloczynu wektorowego
27 lis 13:08
Adamm:
Dokładnie, Mariusz ma rację.
Do definicji iloczynu wektorowego wchodzą 2 rzeczy.
Iloczyn wektorowy a x b to wektor, taki, że:
1. Jego długość to |a|*|b|*sinα, α − kąt pomiędzy a i b
2. Wektory a, b, a x b tworzą odpowiedni układ (odpowiadający przyjętemu układowi
dla osi) tzn. prawoskrętny lub lewoskrętny.
27 lis 13:14
Adamm:
Ewentualnie można myśleć o iloczynie wektorowym jako dwuliniowym odwzorowaniu
x : R3 x R3 → R3
takim, że
a x b = − b x a
i x i = j x j = k x k = 0
i x j = k, j x k = i, k x i = j (zauważ, że zmiana zmiennych i, j, k jest cykliczna)
27 lis 13:35