ciaglosc funkcji, parametry
piotrek: hej, moje zadanie brzmi: ) Dla jakich wartości parametrów a,b∈R funkcja f jest ciągła w R :
O ile do tej pory szło mi z tego typu zadaniami nieźle, to teraz dostałem bardziej
skomplikowany przykład
(8+x3)/arcsin(x+2) , x<−2
f(x) = 2a+1 , x=−2
(b*x)/(e(−3/x+2)−4)
problem mam z tym że tworzy mi się zero w mianowniku i nie wiem jak temu zapobiec w tego typu
zadaniu
26 lis 19:55
26 lis 19:56
26 lis 19:56
ICSP: limx → −2− f(x) = f(−2) = limx → −2+ f(x)
Wystarczy policzyć granice.
26 lis 20:34
piotrek: okej, za jakis czas wrócę do tego zadania i dam znac jak poszlo
26 lis 20:42
piotrek: przepraszam za długi czas, mam nadzieję że jeszcze ktoś zdoła pomóc.
z samym warunkiem nie mam problemu, za to z obliczeniem granicy w pierwszym i ostatnim
warunku już tak, zachodzą symbole nieoznaczone które powodują dla mnie problem
czy mógłbym dostac jakąś wskazówkę?
28 lis 21:34