relacje
sytuacja: na zbiorze licz rzeczywistych okreslona jest relacja R taka, ze dla kazdego x,y ε R
xRy <−> x2 = y2
czy R jest relacja rownowaznosci? jesli tak wyznacz klase abstrakcji [4]
czyli rozumiem, ze ta relacja to iloczyn kartezjanski R x R?
a wiec jest to relacja rownowaznosci, ale pytanie jak wyznaczyc klase abstrakcji?
26 lis 19:43
Pytający:
"czyli rozumiem, ze ta relacja to iloczyn kartezjanski R x R?"
Jeśli chodziło Ci o liczby rzeczywiste, to warto to zaznaczyć przy relacji oznaczonej jako "R".

I nie, ta relacja to taki podzbiór ℛ⨯ℛ, że dla każdej pary (x, y) doń należącej zachodzi
x
2=y
2.
A nie po polsku:
R = {(x, y)∊ℛ⨯ℛ: x
2=y
2}
26 lis 19:53
sytuacja: w takim razie R = {.. (−1, −1), (0, 0), (1, 1) .. }, czy nie?
26 lis 19:56
Pytający:
Zależy jak interpretować Twój zapis. Te elementy, które jawnie podałeś są poprawne, ale czy z
Twojego zapisu wynika przykładowo, że:
(
√2,
√2)∊R,
(−
√2,
√2)∊R,
(
√2, −
√2)∊R,
(−
√2, −
√2)∊R?
26 lis 20:02
sytuacja: masz racje, moj zapis jest niepewny, w takim razie zostaniemy przy twoim
R = {(x, y)∊ℛ⨯ℛ: x2=y2}
co z tymi klasami abstrakcji?
26 lis 20:19
Pytający:
(po kopiuj−wklej czasem trzeba co nieco poprawić, inaczej sprawdzający się zorientuje

)
Dla każdego x∊ℛ będzie [x]
R={x, −x}.
Przykładowo [4]
R={4, −4}, bo 4 jest w relacji tylko z 4 i −4.
I rozumiem, że już uzasadniłeś, że to relacja równoważności, skoro mowa o klasach abstrakcji?
26 lis 20:34
sytuacja: na oko tak, pisemnie nie wiem jak to sie robi
26 lis 20:48