Liczby zespolone
Justyna: Znajdź część rzeczywistą, część urojoną i moduł następujących liczb
(1+i)/(1−i)
26 lis 19:04
Blee:
| 1+i | | 1 − i + 2i | | 2i | | −2i | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 − |
| = |
| 1−i | | 1−i | | 1−i | | 1−i | |
| | (1−i)2 | |
= 1 − |
| = 1 − (1−i) = i |
| | 1−i | |
26 lis 19:09
Justyna: Nie rozumiem przejścia z −2i do (1−i)2
26 lis 19:10
Justyna: OK nieważne już rozumiem
26 lis 19:12
Justyna: Czyli w tym przypadku części rzeczywistej nie ma, urojoną jest 1, a moduł?
26 lis 19:12
Pytający:
A moduł to √02+12 = 1.
26 lis 19:15
Blee:
część rzeczywista jest ... jest równa 0
26 lis 19:17
Justyna: Dziękuję bardzo już będę wiedzieć
26 lis 19:18
Blee:
inny możliwy sposób zrobienia tego (a jest jeszcze wiele innych możliwości poradzenia sobie z
tym):
| 1+i | | 1+i | | 1−i | | 2 | | −1 | | i2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = i |
| 1−i | | 1−i | | 1−i | | −2i | | i | | i | |
26 lis 19:20
Blee:
a jeszcze lepiej jakby przemnożyć licznik i mianownik przez (1+i)
26 lis 19:22