Znajdź zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej
EPontonsad: Znajdź zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej, taki, że z = 1 − i + e
it, t należy do
przedziału [0, 2pi].
Oki, więc e
it to postać liczby zespolonej w postaci wykładniczej.
Chcę ją zapisać w postaci trygonometrycznej, ogólny wzór na postać wykładniczą, to
|z|(cosy +isiny) = e
ln|z| + iy.
Widzimy, że moduł jest równy 0, więc.. postać trygonometryczna tej liczby jest równa 0? Bo z =
0 * (cost +isint) = 0.
Więc mamy równanie z = 1 − i.
I teraz nie wiem jak to zinterpretować, może to być po prostu równanie określające liczbę
zespoloną o współrzędnych (1, −1), ale w odpowiedziach mam koło o środku w punkcie (1, −1) i
promieniu 1, dlaczego tak jest? Mam wrażenie, że źle odczytałam tę liczbę zespoloną, bo
jednak po coś jest tam ten parametr t.
Dajcie jakieś wskazówki