| ||||||||
2n = ∑0n | ||||||||
| ||||||||
wykorzystamy do tego wzór (a+b)n = ∑0n | akbn−k | |||||||
|
| |||||||||||||||
zauważamy, że | = | |||||||||||||||
|
|
| n |
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
więc k* | + (n−k)* | = n* | = | ( | + | ) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
| n |
| n | ||||||||||||||||
to ∑0n k | = ∑ | = | *2n = n2n−1 | ||||||||||||||||
2 | 2 |
n | ||
innymi słowy, dla k ≠ | mamy to samo co powyżej | |
2 |
n | n |
| ||||||||||
natomiast dla k = | mamy po prostu | * | co także nam się pięknie składa 'do | |||||||||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |