analiza matematyczna
anastazja: oblicz wartość najmniejszą i największą funkcji f(x)=x3+3x2+24x+5 w przedziale <−5,2>
policzyłam pochodną, delta wychodzi ujemna, sprawdziłam wartości dla końców przedziału i wyszło
ymin=−165, a ymax=73 proszę o sprawdzenie
26 lis 13:32
Jerzy:
Merytorycznie dobrze. Rachunkowo nie sprawdzałem.
26 lis 13:36
anastazja: dziękuję!
26 lis 13:52
PW: f'(x) = 3x2 + 6x + 24 = 3(x2 + 2x + 8)
Δ < 0 oznacza, że dla wszystkich x∊R jest f'(x) > 0, stąd wniosek że f jest rosnąca.
Dlatego obliczenie wartości na krańcach przedziału daje poprawną odpowiedź.
26 lis 14:28
anastazja: PW dziękuję
26 lis 16:16