analiza matematyczna
anastazja : oblicz odległość punktu (3,0) od wykresu funkcji y= x2
26 lis 13:07
Jerzy:
A = (3,0)
B = (x,x2)
|AB| = d = √(x2 − 0)2 +(x − 3)2 i d ≥ 0
d2 = x4 + (x − 3)2 i szukasz minimum tej funkcji i wynik pierwiastkujesz.
26 lis 13:22
PW: Na wykresie mamy punkty (x, x2), kwadrat odległości dowolnego z nich od punktu (3, 0) jest
równy
(x−3)2 + (x2 − 0)2
czyli
d(x) = x4 + x2 − 6x + 9
− trzeba znaleźć punkt x0, w którym d osiąga minimum i obliczyć √d(x0).
26 lis 13:24
anastazja: w jaki sposób szuka się minimum funkcji, kiedy nie mamy przedziału?
26 lis 13:36
Jerzy:
Szukasz minimum lokalnego.
26 lis 13:37
anastazja: czyli liczę pochodną, póżniej z tego miejsca zerowe i szukam min?
26 lis 13:39
Jerzy:
Dokładnie tak.Pochodna musi się zerować i zmieniać znak z ujemnego na dodatni,
bo wtedy funkcja osiaga minimum lokalne.
26 lis 13:41
anastazja: pochodna 4x3+2x−6
pierwiastki x1=3/2 x2=−1
d(3/2)= 7 5/16 minimum lokalne
co dalej mam wykonać?
26 lis 13:51
PW: anastazjo, jak to "nie mamy przedziału"? Funkcja jest określona dla dowolnej liczby x (dla
dowolnej x istbieje punkt (x, x2) na paraboli).
26 lis 13:56
anastazja: mogłabym prosić o sprawdzenie wyniku?
26 lis 14:01
PW:

d'(x) = 4x
3 + 2x − 6 − dobrze.
Miejsce zerowe d' to liczba 1:
d'(1) = 4(1)
2 + 2(1) − 6 = 0.
Innego miejsca zerowego nie ma (to by trzeba uzasadnić, ja posłużę się z lenistwa wykresem
d'(x).
26 lis 14:12
PW: Oj,
anastazjo, podejrzewam że dla dunkcji trzeciego stopnia policzyłaś
deltę w celu
znalezienia miejsc zerowyxh
26 lis 14:21
anastazja: liczyłam z hornera, dziękuję za poprawienie, teraz minimum lokalne wynosi 5, jak mam dojść do
wyniku?
26 lis 16:14
anastazja: wynik to √5?
26 lis 16:15
janek191:
26 lis 17:48
anastazja: dziękuję
26 lis 18:00
jc: d' jest funkcją rosnącą bo to suma dwóch funkcji rosnących. Dlatego ma co najwyżej
jedno miejsce zerowe.
26 lis 20:29