matematykaszkolna.pl
Równanie, nierówności trygonometryczne Romek: Witam, Mam pytanie co do rozwiązywania równań i nierówności trygonometrycznych a raczej sposobie zapisu rozwiązań. Wszyscy jak widzę w większości rozwiązują je w radianach(pi). A czy można wyniki zapisywać w stopniach? Wgl. mnie było by to lepsze do liczenia miejsc zerowych, mniejsze szanse na pomyłke a w razie potrzeby można wynik ostatecznie można przeliczyć na radiany. I drugie pytanie, czy można ewentualnie takie zapisy w stopniach stosować na maturze?
25 lis 23:47
Blee: Można ... problem w tym, że: 1) i tak musisz wiedzieć że π = 180o 2) i tak będziesz musiał sobie zamieniać na stopnie nim cokolwiek zaczniesz robić (bo masz
  3 
równanie np. cos( x −

) =

)
 2 2 
25 lis 23:50
Blee: i zauważ także że później (przy zadaniach testowych) byś musiał znowu zmieniać ze stopni, tak aby dopasować odpowiednią odpowiedź
25 lis 23:51
Blee: najlepiej zapytaj się swojego nauczyciela od matematyki bądź przeczytaj WYTYCZNE
25 lis 23:52
Romek: Same działania chcę wykonywać w radianach. Chodzi mi o ostateczne odczytywanie rozwiązań w stopniach z wykresu.
26 lis 00:00