matematykaszkolna.pl
Pytania proste i prostsze młodszy : Zastanawia mnie czy jest jakiś wzór na policzenie ile jest 4−elementowych kombinacji liczb {1;1;2;2} ?
25 lis 22:48
młodszy : To ze można kolejno wypisywać dane ciągi to wiem, tylko ryzykowna metoda, potrzebuje po prostu wiedzieć ile będzie kombinacji jeśli mamy cos takiego
25 lis 22:49
Adamm: nie wiadomo co to znaczy
25 lis 22:50
Bleee:
4! 

2!2! 
Czyli permutacja z powtórzeniami o ile mnie pamięć nie myli.
25 lis 22:50
Adamm: @Blee młodszy pytał o kombinacje
25 lis 22:51
mlodszy: Policzyć ile jest liczb czterocyfrowych składających się z dwóch jedynek i dwóch dwójek
25 lis 22:51
Adamm: to tak jak Blee
25 lis 22:52
PW: Nareszcie podał treść zadania. emotka
25 lis 22:53
25 lis 22:56
mlodszy: Tylko wzór na wariacje powtórzeń którego użył Bleee zakłada ze tworzymy ciąg z n różnych elementów?
25 lis 22:57
mlodszy: Wariacje bez powtorzen***
25 lis 22:58
Pytający: "Wariacje bez powtórzeń" to nie to samo co "liczba wariacji bez powtórzeń". Blee nie użył wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń (a tym bardziej na wariacje bez powtórzeń). Tak jak wspomniał chodzi o permutacje z powtórzeniami (a właściwie o ich liczbę). https://pl.wikipedia.org/wiki/Permutacja#Permutacja_z_powt%C3%B3rzeniami
25 lis 23:17
Blee: I dokładnie to jest wymagane w tym zadaniu. Permutacje masz wtedy gdy musisz wykorzystać wszystkie posiadane elementy dokładnie raz (masz dwie jedynki, dwie dwójki −−− łącznie cztery elementy) Permutacja bez powtórzeń = każdy element jest inny (szczególny) Permutacja z powtórzeniami = jakaś część elementów jest taka sama (dwie jedynki są 'jednakowe', tak samo dwie dwójki są 'jednakowe' )
25 lis 23:21
Blee: Dlatego przestrzegam Ciebie przed używaniem słów/pojęć takich jak 'ilość kombinacji' czy też 'wariacje powtórzeń'
25 lis 23:22
mlodszy: Wielkie dzięki,ograniczyłem się do karty wzorów i pomieszałem te wzory, jeszcze raz dzięki
25 lis 23:23