Oblicz prawdopodobieństwo
Dominik: Na konkurs przygotowano dwa zestawy pytań. W każdym zestawie jest 20 pytań.
Uczestnik konkursu potrafi odpowiedzieć na 75% pytań z pierwszego zestawu i 50% pytań
z drugiego zestawu. W konkursie uczestnik losuje jedno pytanie. W zależności od rzutu
symetryczną kostką do gry uczestnik losuje pytanie z pierwszego lub drugiego zestawu.
W przypadku, gdy uczestnik wyrzuci liczbę oczek podzielną przez trzy, będzie to pytanie
z zestawu pierwszego. W innym przypadku uczestnik konkursu losuje jedno pytanie z zestawu
drugiego. Uporządkuj od największego do najmniejszego następujące prawdopodobieństwa:
prawdopodobieństwo, że uczestnik konkursu odpowiedział na pytanie, jeśli wylosował je
z zestawu drugiego
b) prawdopodobieństwo, że uczestnik konkursu wyrzucił liczbę oczek podzielną przez trzy
c) prawdopodobieństwo, że uczestnik konkursu odpowiedział na pytanie, jeśli wylosował je
z zestawu pierwszego
d) prawdopodobieństwo, że uczestnik konkursu odpowiedział na pytanie
e) jeżeli uczestnik konkursu odpowiedział na pytanie, prawdopodobieństwo,
że losował je z zestawu drugiego
25 lis 21:59
Bleee:
b) 1/3
c) 1/3 * 0.75 = 1/4
d) 1/3*0.75 + 2/3 *0.50 = 1/4 + 1/3 = 7/12
e) (1/3)/(1/4 + 1/3) = 4/7
Upozadkuj.
25 lis 22:18
Dominik: Jeszcze był podpunkt a), zapomniałem dokleić (prawdopodobieństwo, że uczestnik konkursu
odpowiedział na pytanie, jeśli wylosował je z zestawu drugiego ),
25 lis 22:53
Bleee:
a) 0.5 (skoro wylosowal pytanie z drugiego zestawu to miał dokładnie 50% szansy trafić na
takie na które znał odpowiedź)
25 lis 22:55
Dominik: Ogólnie rzecz biorąc, to nie zgadza się z kluczem rozwiązań, według klucza jest tak:
a) 3
b) 4
c) 1
d) 2
e) 5
Wychodzi na to, że c najbardziej prawdopodobne, a 1/4 to tu nie jest największe.
25 lis 22:55
Dominik: Czyi podpunkt c należy liczyć podobnie jak a i wyjdzie 0,75?
25 lis 22:56
Bleee:
Faktycznie, pospieszylemcsie z (c) i nie doczytałem dokładnie
25 lis 22:59
Dominik: Plus b i e się nie zgadza.
Wiadomo b jest dobrze, wiec wynika, że podpunkt ostatni jest błędnie wyliczony.
25 lis 23:01
Blee:
wybacz, ale podpunkt (e) odczytuję jako policzenie prawdopodobieństwa warunkowego:
"jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania z drugiego zestawu pod warunkiem, że odpowiedział
prawidłowo"
| | P(AnB) | |
Czyli masz: P(A|B) = |
| |
| | P(B) | |
gdzie:
A −−− wylosowano z drugiego
B −−− odpowiedział na pytanie
AnB −−− wylosował z drugiego i odpowiedział na pytanie
| P(AnB) | | 2/3 * 0.5 | | 1/3 | | 1 | | 12 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| P(B) | | 2/3 * 0.5 + 1/3 * 0.75 | | 1/3 + 1/4 | | 3 | | 7 | |
25 lis 23:27