Na ile sposobów można wybrać M owoców spośród 7 pomarańczy, 6 jabłek oraz 5 grus
jennifer: Na ile sposobów można wybrać M owoców spośród 7 pomarańczy, 6 jabłek oraz 5 gruszek
(owoce są nierozróżnialne w ramach jednego rodzaju), gdzie:
a) M = 10
b) M = 15
Pytający:
Takich sposobów jest tyle, ile rozwiązań całkowitych równania:
p+j+g=M
spełniających warunki: 0≤p≤7, 0≤j≤6, 0≤g≤5.
| | | |
Bez ograniczeń górnych to równanie ma | rozwiązań (3 to liczba zmiennych). // |
| | |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
Aby uwzględnić te ograniczenia górne, stosujesz metodę włączania i wyłączania.
Niech R(...) oznacza "liczbę rozwiązań spełniających warunki ...", wtedy:
R(0≤p≤7, 0≤j≤6, 0≤g≤5)
=
R(0≤p, 0≤j, 0≤g)
− (R(7<p, 0≤j, 0≤g) + R(0≤p, 6<j, 0≤g) + R(0≤p, 0≤j, 5<g))
+ (R(7<p, 6<j, 0≤g) + R(7<p, 0≤j, 5<g) + R(0≤p, 6<j, 5<g))
− R(7<p, 6<j, 5<g)
| | | |
I przykładowo R(7<p, 0≤j, 0≤g)= | , bo rozwiązań całkowitych równania: |
| | |
p+j+g=M spełniających warunki: 7<p, 0≤j, 0≤g
jest tyle samo co rozwiązań całkowitych równania:
(p'+8)+j+g=M spełniających warunki: 0≤p', 0≤j, 0≤g.
I jeszcze jeśli (M−x) jest mniejsze od 0, to oczywiście rozwiązań nie ma.
Przykładowo dla M=10 masz R(7<p, 6<j, 0≤g)=0, bo oczywiście nie ma rozwiązań całkowitych
równania:
(p'+8)+(j'+7)+g=M spełniających warunki: 0≤p', 0≤j', 0≤g.