Matematyka dyskretna - udowodnij, że...
Alojzy Ptyś: Witam, mógł by ktoś pomóc w jednym zadaniu z matematyki dyskretnej?
Udowodnij przez indukcję, że liczba n5−n jest podzielna przez 5 dla wszystkich n ∊ N
Dziękuję!
25 lis 18:38
ABC:
dowód opiera się opiera na równości:
(n+1)5−(n+1)=n5+5n4+10n3+10n2+5n−n=(n5−n)+5(n4+2n3+2n2+n)
25 lis 18:42
Alojzy Ptyś: A jeżeli mam zadanie podobne:
Udowodnij przez indukcję, że liczba 5n−1 jest podzielna przez 4 dla wszystkich n ∊ N
Jak dalej wykonać zadanie (czy w ogóle dobrze zacząłem)
n=1 −−> 51−1=4 // jest podzielne
Założenie −−> 4| 5n−1=4k
Teza −−> 4| 5n+1−1=3*3n−1 iii co dalej? Z góry dziękuję za pomoc
25 lis 19:06
ABC:
5n+1−1=5*5n−1=4*5n+(5n−1)=4*5n+4k=4(5n+k)
25 lis 19:09
Des: Tak też będzie dobrze?
| | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | |
5n+1 − 1 = 5 * 5n − 1 = 5*(5n − |
| ) = 5*(5n − |
| − |
| + |
| ) = |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
5*(5n −1 + |
| ) = 5*(5n −1) + 5* |
| = 5*(5n −1) + 4 |
| | 5 | | 5 | |
25 lis 19:13
ABC:
taksówkarz który ma zawieźć gościa z dworca do hotelu 100 metrów dalej a gość o tym nie wie,
jedzie przez całe miasto
25 lis 19:17
Des:
Przynajmniej podczas tej podróży będzie mieć okazję 'poznać' kawałek miasta, a kto wie?
Może ta wiedza przyda mu się w przyszłości
25 lis 19:22
Alojzy Ptyś: Dziękuje za bardzo szybka pomoc
25 lis 19:35