Rozwiąż nierownosć
Paz: 25|3−x|−1 +5 ≤ 6 * 5|3−x|−1
Robie po kolei zamieniam 25 na 52, potem podstawiam t za 5|3−x|−1, liczę deltę dla t
wychodzi mi t=1 oraz t=5
i tu nie jestem pewny co dalej czy podstawić t do 5|3−x|−1 i wyliczyć t=1 t=5,
interesuje mnie ten moment zadania
25 lis 17:51
xyz:
dla t = 1:
5|3−x|−1 = 1
5|3−x|−1 = 50
i obliczasz
potem dla t = 2...
25 lis 18:01
xyz: albo od razu
rysujesz parabole i odczytujesz kiedy ta nierownosc jest prawdziwa
(i wychodzi ze t ∊ <1;5>)
czyli t ≥ 1 i t ≤ 5
a zatem
5|3−x|−1 ≥ 1 i 5|3−x|−1 ≤ 1
25 lis 18:03
xyz:
≤ 5 tam w drugim
25 lis 18:14