Całka
Gapa32: Całka [x(1−x2)]1/3
Miałby ktoś pomysł jak się do tego zabrać.
25 lis 16:37
Bleee:
Na pewno tak wygląda ta całka? I to ma być całka nieoznaczona
25 lis 16:42
Gapa32: Tak
Jest to całka nieoznaczona
25 lis 16:43
Bleee:
No to życzę powodzenia.
Polecam jeszcze raz sprawdzić czy całka dobrze przepisania. Spodziewał bym się, że ten x nie
jest podnoszony do potęgi 1/3.
25 lis 16:45
Gapa32: Wszystko w całce się zgadza. Próbowałem ją ze wzorów na calke z wymienną jakoś uprościć ale nic
z tego nie wychodzi.
25 lis 16:56
Gapa32: * Całkę dwumienną
25 lis 16:57
ABC:
jest możliwe że funkcja pierwotna da się wyrazić przez wyrażenie gdzie występuje logarytm
naturalny i arcus tangens ale to się musi ekspert klasy Mariusza wypowiedzieć

. Będzie to
raczej w stylu: "po żmudnych ale teoretycznie możliwych do wykonania rachunkach otrzymamy".
25 lis 17:00
Mariusz:
No tak jak się liczy całki modnie po amerykańskiemu to się nie wie jak pewne całki policzyć
∫(x(1−x
2))
1/3dx=∫x
1/3(1−x
2)
1/3dx
n=2
| | 1−x2 | |
∫x1/3(1−x2)1/3dx=∫x( |
| )1/3dx |
| | x2 | |
| 1 | | −3t2 | | 1 | | t | | 1 | |
| (∫t |
| dt)= |
| ( |
| −∫ |
| dt) |
| 2 | | (t3+1)2 | | 2 | | t3+1 | | t3+1 | |
| | dt | | A | | Bt+C | |
∫ |
| =∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | t3+1 | | t+1 | | t2−t+1 | |
| 1 | | A | | Bt+C | |
| = |
| + |
| dt |
| t3+1 | | t+1 | | t2−t+1 | |
1=A(t
2−t+1)+(Bt+C)(t+1)
1=A(t
2−t+1)+B(t
2+t)+C(t+1)
1=(A+B)t
2+(−A+B+C)t+(A+C)
B=−A
C=2A
3A=1
| | dt | | 1 | | dt | | 1 | | t−2 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| dt |
| | t3+1 | | 3 | | t+1 | | 3 | | t2−t+1 | |
| | dt | | 1 | | dt | | 1 | | 2t−1−3 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| dt |
| | t3+1 | | 3 | | t+1 | | 6 | | t2−t+1 | |
| | dt | | 1 | | dt | | 1 | | 2t−1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| dt+ |
| ∫U{dt}{(t |
| | t3+1 | | 3 | | t+1 | | 6 | | t2−t+1 | | 2 | |
| | dt | | 1 | | dt | | 1 | | 2t−1 | | 2 | | dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| dt+ |
| ∫ |
| |
| | t3+1 | | 3 | | t+1 | | 6 | | t2−t+1 | | 3 | | | |
| | dt | | 1 | | dt | | 1 | | 2t−1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| dt+ |
| | t3+1 | | 3 | | t+1 | | 6 | | t2−t+1 | |
| | dt | | 1 | | 1 | | 1 | | 2t−1 | |
∫ |
| = |
| ln|t+1|− |
| ln|t2−t+1|+ |
| arctan( |
| ) |
| | t3+1 | | 3 | | 6 | | √3 | | √3 | |
| 1 | | −3t3 | | 1 | t | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt= |
|
| − |
| ln|t+1|+ |
| ln|t2−t+1|− |
| 2 | | (t3+1)2 | | 2 | t3+1 | | 6 | | 12 | |
Teraz trzeba jeszcze wrócić z podstawieniem
Można też było najpierw całkować przez części
ciekawe czy to coś by uprościło
25 lis 17:27
Mariusz:
25 lis 2019 16:43
Czyżby obliczenia zajęły mi całą godzinę lekcyjną
Gdybym próbował wrócić do poprzedniej zmiennej to prawdopodobnie wystąpiłby
problem z wyświetleniem tym bardziej że nie ma tutaj texa
25 lis 17:38
Mariusz:
25 lis 2019 16:45
Pod względem metodyki nauczania funkcja podcałkowa nie jest źle dobrana
Mamy tutaj trzy główne sposoby całkowania
Mamy całkowanie przez podstawienie , całkowanie przez części , liniowość całki
Tak rozkład na sumę ułamków prostych działa dzięki liniowości całki
25 lis 18:15
Gapa32: Dziękuję bardzo za rozwiązanie i poświęcony czas.
25 lis 18:16