prawdopodobieństwo
julcia: ze zbioru {1,2,3...,2n+1} losujemy kolejno 3 liczby bez zwracania i sumujemy je. Oblicz liczbę
elementów tego zbioru wiedząc że prawdopodobieństwo wylosowania trzech liczb , ktorych suma
jest l. parzystą jest równe 73/143.
Mógłby mi ktoś wyznaczyć omegę, reszte umiem zrobić tylko coś mi z omegą nie wychodzi.
25 lis 15:43
Bleee:
Ω − zbiór wszystkich trzech liczb (bez kolejności)
25 lis 16:29
Bleee:
A
1 − zbiór w którym są trzy liczby parzyste
A
2 − zbiór w którym są dwie liczby nieparzyste i jedna paczysta
| | | |
#A1 = | (dla n≥3) ; =0 (dla n=1,2) |
| | |
25 lis 16:32
julcia: dziękuję
25 lis 16:36
Bleee:
Pamiętaj aby osobno rozpatrzyć przypadek n=1 oraz n=2
25 lis 16:39