Suma wszystkich współczynników
Czarniecki: Suma wszystkich współczynników wielomianu w(x)= (7x3−5x2−2x+8)5 stojących przy nieparzystych
potęgach zmiennej x, wynosi: a: 24(210+1), b: 215, c:24(210−1). Nie mam pojęcia, co tu
zrobić:
25 lis 15:22
Czarniecki: Oczywiście b, to 2 do 15, a w c i a jest 2 do 10
25 lis 15:22
Mila:
S
w(1)=(7−5−2+8)
5=8
5=2
15 − suma wszystkich współczynników
W(−1)=(−7−5+2+8)
5=(−2)
5=−2
5
| W(1)+W(−1) | | 215−25 | | 25*(210−1) | |
| = |
| = |
| =24*(210−1)=214−24− |
| 2 | | 2 | | 2 | |
suma wsp. przy parzystych potęgach
2
15−2
14+2
4=2
14*(2−1)+2
4=2
14+2
4=2
4*(2
10+1)− suma wsp.
przy nieparzystych potęgach
25 lis 16:11
Czarniecki: Ale skąd pomysł, żeby policzy w od 1 i −1?
26 lis 08:17
Adamm:
Możemy sobie zapisać
w(x) = anxn+...+a0
Nie ważne, że an nie znamy.
wtedy w(1) = ...
w(−1) = ...
Skąd pomysł? To jest standardowe rozwiązanie.
26 lis 08:57
Mila:
Na przykładzie wielomianu 3 stopnia.
a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0
W(1)=a
3+a
2+a
1+a
0 − suma wszystkich wsp. wielomianu
W(−1)=−a
3+a
2−a
1+a
0
W(1)+W(2)=2a
2+2a
0 − podwojona suma wsp. przy parzystych potęgach
| W(1)+W(2) | |
| =a2+a0−suma wsp. przy parzystych potęgach |
| 2 | |
| | W(1)+W(2) | |
W(1)− |
| =a3+a2+a1+a0 −a2−a0=a3+a1 |
| | 2 | |
26 lis 15:36