1+x | ||
Wykazać, że funkcja f(x) = | ||
1−x |
1 + x1 | 1 + x2 | ||
≠ | |||
1 − x1 | 1 − x2 |
1 + x | ||
y = | ||
1 − x |
1 − y | ||
x = | ||
1 + y |
1 − x | ||
f−1(x)= | ||
1 + x |
2 | ||
Jeżeli na początek byśmy przekształcili ta funkcje do postaci f(x) = | − 1 ewentualnie | |
1−x |
2 | ||
f(x) = − | − 1 | |
x−1 |
2 | ||
To widzimy że wykresem funkcji będzie hiperbola g(x) = − | przesunięta o odpowiedni | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |