asd
bartek: Rozwiąż równanie
6x+1 + 61−x = 37
25 lis 14:28
ICSP: 6x−1(36 + 1) = 37
6x − 1 = 1
x = 1
25 lis 14:29
bartek: jak
25 lis 14:33
Jerzy:
To już "wyższa szkoła jazdy". Rób tradycyjnie. Podstaw: 6x = t i załozenie: t > 0
25 lis 14:37
bartek: 6−x jak podstawie za t? 1/6t?
25 lis 14:40
Jerzy:
| | 6 | |
Masz równanie: 6t + |
| = 37 |
| | t | |
25 lis 14:41
bartek: wiem ze z tego wzoru mozna skorzystac: (a/b)x, ale z tego wzoru: ax * ay = ax+y tez da
rade?
25 lis 14:45
Jerzy:
Pomnóż obustronnie przez t i masz:
6t2 − 37t + 6 = 0
25 lis 14:48
ICSP: źle spojrzałem.
Zamiast równania
6x + 1 + 61 − x = 37
zobaczyłem
6x + 1 + 6x − 1 = 37.
25 lis 14:49
bartek: WYSZLO
25 lis 14:50