Całka
Ina: Oblicz całkę ∫arccos2xdx
25 lis 13:51
ICSP: dwukrotnie przez części.
∫ (x)' arccos2(x) dx = ...
25 lis 13:56
Leszek: Dwa razy przez czesci !
25 lis 13:57
Ina: | | 1 | |
= arccosx*(xarccosx−√1−x2)+∫ |
| *(xarccosx−√1−x2)= |
| | √1−x2 | |
| | xarccosx | |
arccosx*(xarccosx−√1−x2)+ ∫ |
| − ∫dx |
| | √1−x2 | |
| | xarccosx | |
i jak rozłożyć na części całkę ∫ |
| ? |
| | √1−x2 | |
25 lis 14:03
Leszek: Ostatnia calke przez podstawienie : arccosx = t ......
25 lis 14:06
Ina: t= arccosx
x= cost
−∫cost*t dt = | u=t, dv= cost ; du=1, v=sint| = −tsint +∫cost +C = −arccosx*sinarccosx +
sinarccosx + C
Dobrze?
25 lis 14:24
Mariusz:
Tak jak ICSP proponował , tyle że podał części tylko do pierwszego całkowania
Podstawienia nie będą potrzebne
| | (−1) | |
∫ (x)' arccos2(x) dx = xarccos2(x)−∫x(2arccos(x) |
| )dx |
| | √1−x2 | |
| | −x | |
∫arccos2(x) dx =xarccos2(x)−2∫ |
| arccos(x)dx |
| | √1−x2 | |
| | (−1) | |
∫arccos2(x) dx =xarccos2(x)−2(√1−x2arccos(x)−∫√1−x2 |
| dx) |
| | √1−x2 | |
| | √1−x2 | |
∫arccos2(x) dx =xarccos2(x)−2(√1−x2arccos(x)+∫ |
| dx) |
| | √1−x2 | |
∫arccos
2(x) dx =xarccos
2(x)−2(
√1−x2arccos(x)+∫dx)
∫arccos
2(x) dx =xarccos
2(x)−2(
√1−x2arccos(x)+x)+C
∫arccos
2(x) dx =xarccos
2(x)−2
√1−x2arccos(x)−2x+C
25 lis 17:55
Mariusz:
Ina jeśli chodzi o całkowanie przez części to
cały czas różniczkujesz arcusa cosinusa ponieważ różniczkując go zmniejszasz jego potęgę
25 lis 17:58
jc:
| | arccos x | |
∫arccos2x dx = ∫x' arccos2x dx = x arccosx+2∫x |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | arccos x | |
∫x |
| dx = −∫(√1−x2)' arccos x dx= −√1−x2 arccos x − ∫1dx |
| | √1−x2 | |
25 lis 18:44