Równanie
Xvartis: | | 5 | |
2√2√log25|x−1| + log5√|x−1|= |
| |
| | 2 | |
25 lis 13:42
Jerzy:
Pierwszy iloczyn niejasny.
25 lis 13:47
Leszek: log 25 | x−1 | = 0,5 log5 | x − 1 | , dziedzina dla x = ? ? ?
log5 | x − 1 | = t
Dokoncz !
25 lis 13:49
ICSP: | | 1 | | 5 | |
2√log5|x − 1| + |
| log5|x − 1| = |
| dla x ≤ 0 i x ≥ 2 |
| | 2 | | 2 | |
t =
√log5|x − 1| , t ≥ 0
4t + t
2 = 5
t
2 + 4t − 5 = 0
t = 1
log
5|x − 1| = 1
|x − 1| = 5
x = 6 v x = −4
25 lis 13:52
Xvartis: Jerzy, nie rozumiem co jest tutaj nie jasnego?
25 lis 13:52
Jerzy:
@ Leszek , co daje takie podstawienie ? Jak je wykorzystać w drugim składniku sumy z lewej
strony ?
25 lis 13:53
Jerzy:
Czy log25|x − 1| jest [pod pierwiastkiem ?
25 lis 13:54
Xvartis: Tak
25 lis 13:54
Leszek: Mozna tak jak to pokazal @ICSP , lub przy moim podstawieniu √ 2t − 0,5t =5/2
25 lis 13:56
Jerzy:
Czy też może pod pierwiastkiem jest log5√|x−1| ?
25 lis 13:56
Xvartis: Tak, dokładnie tak jest zapisane
25 lis 13:57
Xvartis: Jerzy, pomożesz?
25 lis 14:06
Leszek: Kolega @ICSP pokazal dobry sposob , ja pisze na komorce jednoczesnie na forum z fizyki
i dlatego moje podstawienie jest bardziej pracochlonne , zrob jak pokazal kolega ......
25 lis 14:10
Jerzy:
Jeśli pod pierwiastkiem jest: 2*log25√|x−1| , to to jest równe: log5√|x−1|
25 lis 14:12
Jerzy:
Teraz jeśli podstawisz: t = log
5√|x−1| to otrzymasz:
25 lis 14:14
Xvartis: Tam jest 2√2 * log25√|x−1|
25 lis 14:15
Jerzy:
Coś nie tak. Jeśli jest tak jak piszesz:
| | 5 | |
2√2*log25√|x−1| + log5√|x−1| = |
| , |
| | 2 | |
to po podstawieniu: t = log
5√|x−1| dostajesz:
25 lis 14:25
Xvartis: Ale ja dzisiaj błędy robię wybacz...
Tam jest 2√2 * √log25√|x−1|
25 lis 14:29
Jerzy:
Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia

"iloczyn niejasny"
ICSP uzyskał wynik całkowity, więc chyba rozszyfrował prawidlowy zapis.
25 lis 14:39