klasy abstrakcji
Kasia: W zbiorze R2 dana jest relacja:
(a, b)R(c, d) ⇐⇒ ab = cd.
(b) Wyznaczyć analitycznie i graficznie trzy różne klasy abstrakcji.
(c) Opisać podział na klasy abstrakcji
czy w B klasami abstrakcji są liczby ujemne, dodatnie i 0? i jak to wyznaczyć graficznie.
A jak zrobić C, bo nie mam pojęcia jak za to się zabrać?
25 lis 11:08
Kasia: up
25 lis 11:22
Adamm:
R(0, 0) = {(t, s) : t = 0 lub s = 0}
i. e. jedna z klas abstrakcji to obie z osi
R(a, 1) = {(t, a/t) : t≠0 } dla a≠0 to reszta z klas abstrakcji
| | a | |
Są to hiperbole postaci y = |
| dla parametru a≠0 |
| | x | |
25 lis 11:26
Adamm:
Ta relacja jest zdefiniowana przez funkcję f(x, y) = xy.
(a, b)R(c, d) ⇔ f(a, b) = f(c, d)
Wszystkie klasy abstrakcji odpowiadają wartościom tej funkcji.
Tzn. dla dowolnej liczby r∊R mamy odpowiednią klasę abstrakcji, która
składa się z par (x, y) takich, że f(x, y) = r.
25 lis 11:29
Adamm: Zresztą, już pisałem wcześniej, że bycie zdefiniowanym przez funkcję
to jest dokładnie to co charakteryzuje klasy abstrakcji.
25 lis 11:42
Adamm: tfu − charakteryzuje relacje równoważności
25 lis 11:43
Kasia: Dziękuje bardzo za wyjaśnienie
25 lis 19:06