granica
Edyta: obliczyć granicę dla x −>0
(ex−x) 1 x 2
pomógł by się ktoś za to zabrać (w wykładniku na zewnątrz jest 1/x2)
25 lis 10:24
Adamm:
Bierzemy logarytm
reguła l'Hopitala
uproszczamy
bierzemy granicę
Stąd
lim
x→0 (e
x−x)
1/x2 = e
1/2
25 lis 10:29
ICSP:
| | x2 | |
(ex − x)1/x2 = (1 + |
| )2/x2 * 1/2 → √e |
| | 2 | |
25 lis 10:29
jc:
Granicę wykładnika możesz policzyć stosując wzór Hospitala.
| | ln(ex − x) | | ex−1 | |
lim |
| = lim |
| = 1/2 |
| | x2 | | 2x(ex−x) | |
Dlatego Twoja granica = e
1/2
25 lis 10:35