Przeciwprostokątna
o rany julek:
Jacek i Placek policzyli przyprostokątne w trójkącie prostokątnym.Wyszło im 9,5 cm i
12,5 cm.Teraz Placek pożyczył dobry kalkulator(od Kitajewa!) i za jego pomocą policzył
przeciwprostokątną.Jacek liczył metodą różniczki zupełnej.Jaki błąd popełnił Jacek?
25 lis 01:46
Bleee:
Błędem Jacka było poznanie Ciebie
25 lis 01:51
pudel i hanecka:
| | √986 | |
Kalkulator wyliczył Plackowi |
| =15.70031847 |
| | 2 | |
| | 3 | | 4 | |
Natomiast Jacek policzył √122+92+ |
| *0.5 + |
| *0.5=15.7 |
| | 5 | | 5 | |
15.70031847−15.7=3.1847*10
−4
czyli błąd mniejszy niż 3.2*10
−4 cm
25 lis 02:09