matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dwumian Newtona
Annnia:
Po rozwinięciu podanego wyrażenia wyznacz współczynnik przy a
−1
(2a
2
−
1
a
3
)
17
24 lis 22:58
Blee:
1
2a
2
−
a
3
24 lis 23:13
Des:
tam jest −a
−1
3
?
24 lis 23:15
Blee:
krok 1: zapisać postać ogólną
n
k
(a + b)
n
= ∑
k=0
n
a
n−k
b
k
<−−− postać ogólna
krok 2: wyznaczyć dla jakiego 'k' będziemy mieli dany współczynnik
1
tak więc: (a
2
)
17 − k
* (
)
k
= a
34 − 2k −3k
= a
34 − 5k
= a
−1
⇔ 34−5k =
a
3
−1 ⇔ k = 7 krok 3: podstawiamy odpowiednie k
17
7
1
*(2a
2
)
10
*(−
)
7
= ... oblicz
a
3
24 lis 23:17