układ równań z kwadratami
X: Powie mi ktoś jak rozwiązać układ równań z kwadratami?
24 lis 22:49
ICSP: x2 + y2 = √(x2 + y2)2 = √(x2 − y2)2 + (2xy)2
z tego możesz obliczyć x2 + y2 = A
Następnie możesz dodać równania
x2 + y2 = A
x2 − y2 = 5
stronami w celu obliczenia x. Odpowiedniego y doliczysz z równania xy = 6.
24 lis 22:54
Szkolniak:
36−y
4=5y
2
y
4+5y
2−36=0
t=y
2
t
2+5t−36=0
(t+9)(t−4)=0
t=−9 v t=4
y
2=−9 v y
2=4
równanie y=2 v y=−2
sprzeczne
(1) dla y=2:
(2) dla y=−2:
24 lis 22:59
X: Dobra już wiem o co chodzi, dzięki
24 lis 23:24
Mariusz:
Ten układ równań można otrzymać licząc pierwiastek z liczby
z
2=5+12i
|z
2|=
√52+122=13
cos
2(x)+sin
2(x)=1
cos
2(x)−sin
2(x)=cos(2x)
Niech t = 2x
| | t | | t | |
cos2( |
| )−sin2( |
| )=cos(t) |
| | 2 | | 2 | |
Arg(z
2) w pierwszej ćwiartce
√13(
√1+5/132+
√1−5/132i)
√13(
√18/132+
√8/132i)
√13(
√913+
√413i)
{3+2i,−3−2i}
(x
1,y
1)=(Re(z
1),Im(z
1))
(x
2,y
2)=(Re(z
2),Im(z
2))
(x
1,y
1)=(3,2)
(x
2,y
2)=(−3,−2)
25 lis 01:12