matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
Jess:
a
n
=
√
n+3
√
n
−
√
n
24 lis 21:59
jc:
a
2
−b
2
Zastosuj wzór: a−b=
.
a+b
24 lis 22:01
Jess:
mam (2n+3
√
n
) : (
√
n + 3
√
n
− √n). Czy granica to
∞
?
24 lis 22:08
Des:
W liczniku n sie redukuje,
3
ma wyjść
2
24 lis 22:11
jc:
(n+3
√
n
)−n
3
√
n
a
n
=
=
√
n+3
√
n
+
√
n
√
n+3
√
n
+
√
n
3
=
→3/2
√
1+3/
√
n
+ 1
24 lis 22:13
Jess:
Chyba pora spać, bo znaki pomyliłam
Dziękuję pięknie za pomoc!
24 lis 22:14
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick