Pole trójkąta i pole trapezu.
noname:

W trójkącie ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do AB.
Wiadomo, że |CD|=2, |AD|=1, pole trójkąta DEC to x, zaś pole trapezu ABED to 9. Zatem prawdziwa
jest równość:
A.
9x=
54
B.
9x=
12
C.
9x=1
D.
9x=
13
24 lis 21:14
Blee:
Korzystając z Tw. Talesa wiemy, że:
PCDE | | 4 | | x | |
| = |
| a wiemy że to jest = |
| |
PABC | | 9 | | x+9 | |
więc masz:
x | | 4 | | 9 | | 5 | |
| = |
| ⇔ 9x = 4x + 4*9 ⇔ 5x = 4*9 ⇔ |
| = |
| |
x+9 | | 9 | | x | | 4 | |
24 lis 21:19
24 lis 21:19
Leszek: Podobienstwo trojkatow : CDE ∼ ABC w skali k = 2/3 , pola tych Δ sa w skali 4/9
Dokoncz !
24 lis 21:20