Lin
Powłoka liniowa: Czym przy przekształceniach linowych jest "lin" ? Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć z przykładem?
Rozumiem liniową nie/zaleńsnosć wektorów ,wyznaczanie bazy ,ale nie mogę ogarnąć tego
24 lis 19:59
Adamm: podaj przykład, oznaczenia są różne, a to niewiele mówi
24 lis 20:00
Powłoka liniowa: Określ wymiar i bazę podprzestrzeni Lin(x1,x2,x3,x4,x5)
gdzie x1=(1,0,0,−1) x2=(2,1,1,0) x3=(1,1,1,1) x4=(1,2,3,4) x5=(0,1,2,3)
I nie wiem właśnie o co chodzi z tym Lin
24 lis 20:09
Adamm:
lin(v1, ..., vk) oznacza zbiór {a1v1+...+akvk : a1, ..., ak∊K}
gdzie K − ciało skalarów
24 lis 20:09
Powłoka liniowa: I jak to się ma do tego zadania ? Jak to będzie wyglądało w przykładzie
24 lis 20:11
Adamm:
Nie ma podanego ciała skalarów, ale zgaduję że chodzi o liczby rzeczywiste
(ewentualnie może chodzić o zespolone).
lin(x1, ..., x5) to będzie zbiór wektorów
ax1+bx2+cx3+dx4+ex5 =
= (a+2b+c+d, b+c+2d+e, b+c+3d+2e, −a+c+4d+3e)
24 lis 20:14
Adamm:
Przykładowy wektor?
Niech a = b = c = d = e = 1 to mamy
(5, 5, 7, 7)
24 lis 20:16
Powłoka liniowa: Chodzi mi bardziej o schemat rozwiązania tego zadania.
Czy mogę zrobić tak : wektory wpisuje do macierzy liczę rząd − w tym przypadku 3 − i to jest
szukany wymiar
Nie wiem tylko jak dostać z tego jeszcze bazę
24 lis 20:40
Powłoka liniowa: Czy przykładową bazą mogą być wektory (1,0,0,−1) (0,1,1,2)(0,0,1,1) ?
24 lis 21:13
jc: Adam, każde liczby będą tak samo dobre. Wymierne również. Odpowiedź od tego nie zależy.
24 lis 21:23
Adamm:
@jc
Masz rację, właściwie to dowolne ciało się nada.
W końcu w dowolnym ciele mamy element 1, a 2, 3 itd. można rozumieć jako
po prostu 1+1, 1+1+1 itd.
25 lis 10:57