granice
Marcin: oblicz granicę
x−>+
∞
próbowałem de l'Hospitalem ale coś nie chce wyjsć
24 lis 19:52
Blee:
to pokaż jak robiłeś
24 lis 19:55
Leszek: | | 1/x | |
lim |
| = 0 , na podstawie reguly de l' Hospitala |
| | 1 | |
24 lis 19:55
Marcin: Leszek, a to nie trzeba ze wzory na iloraz funkcji?
24 lis 19:56
Blee:
a jak wygląda reguła de'Hospitala
24 lis 19:57
Leszek: Nie , popatrz do podrecznika , obliczasz oddzielnie pochodna mianownika i oddzielnie
pochodna licznika !
24 lis 19:58
Blee:
| | f(x) | | ±∞ | |
jeżeli masz do obliczenia lim |
| i otrzymujesz symbol nieoznaczony |
| lub |
| | g(x) | | ±∞ | |
to możesz zastosować powyższą metodę i wtedy:
| | f(x) | | f'(x) | |
lim |
| = lim |
| |
| | g(x) | | g'(x) | |
24 lis 19:59
Marcin: i tak jest tylko w regule de'Hospitala?
gdybym miał policzyć po prostu pochodną tej funkcji to musiałbym skorzystać z tego wzoru na
iloraz?
24 lis 19:59
Leszek: Kolega @Blee dokladnie Ci to wyjasnil !
24 lis 20:01
Blee:
tak ..... powyższa metoda to NIE JEST policzenie pochodnej funkcji
24 lis 20:03
Marcin: no rozumiem, ale jeśli musiałbym policzyć pochodną takiej funkcji to wtedy ze wzoru,tak?
24 lis 20:03
Marcin: Już wszystko jasne

dziękuję bardzo!
24 lis 20:03
Blee:
pamiętaj także o pisaniu (najlepiej) zarówno symboli nieoznaczonych jak i oznaczenia 'H' nad i
pod znakiem = w momencie w którym stosuje 'szpitala'.
24 lis 20:04
Marcin: Dziękuję za wskazówki
24 lis 20:09
Marcin: mam problem z kolejną granicą

lim x*e
−x2
x−>+
∞
probowałem metodą de'Hospitala ale granice zamiast się upraszczać to robi się coraz trudniejsza
(coraz wyższe potęgi w liczniku)
24 lis 21:02
Marcin: metoda z wrzucaniem do mianownika "łatwiejszej" funkcji mnie zgubiła
| | e−x22 | | 0 | |
po przekształceniach wyszło mi lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | 2x | | ∞ | |
czy mógłby ktoś sprawdzić?
24 lis 21:06
ABC:
wystarczy to
ex2≥1+x2
24 lis 21:08
Bleee:
Jak już to
ex2/(1/x}
Ale to nic nie da już lepiej mieć 2x/(ex2)
24 lis 21:08
Blee:
ABC −−− sądzisz że tenże student ma szanse znać to ograniczenie? A jeżeli nie zna to musi to
udowodnić
Marcin:
| | 2x | | 2 | |
lim 2xe−x2 = lim |
| = H = lim |
| = 0 |
| | ex2 | | 2xex2 | |
24 lis 21:11
Marcin: dziękuję
24 lis 21:12