Pierwiastek liczby zespolonej
Debil duży: √5 − 12i = ?
Moduł = 13, ale bardzo ciężko jest dobrać argument i nie wiem co z tym zrobić
24 lis 19:52
Blee:
5 − 12i = 5 − 2*6i = (9−4) − 2*2*3i = (3 − 2i)2
24 lis 20:00
Adamm:
to rozwiązuj
5−12i = (x+yi)2
dostaniesz układ równań na x i y
albo jak Blee, zgaduj
24 lis 20:02
Blee:
oj tam od razu 'zgaduj'

po prostu zanim się zacznie człowiek 'pocić' licząc, możesz się chwilę zastanowić czy nie ma
banalnego rozwiązania na które można wpaść w parę sekund
24 lis 20:05
Mariusz:
Akurat pierwiastek kwadratowy można policzyć używając postaci trygonometrycznej bo
mamy wzór na funkcje trygonometryczne połowy kąta
cos
2(x)+sin
2(x)=1
cos
2(x)−sin
2(x)=cos(2x)
Niech t=2x
| | t | | t | |
cos2( |
| )−sin2( |
| )=cos(t) |
| | 2 | | 2 | |
ustalamy znak funkcyj trygonometrycznych połowy kąta
| | 3 | |
t ∊ ( |
| π,2π) czwarta ćwiartka |
| | 2 | |
| t | | 3 | |
| ∊ ( |
| π, π) druga ćwiartka |
| 2 | | 4 | |
W drugiej ćwiartce cosinus jest ujemny a sinus jest dodatni
=
√13(−
√1+5/132+i
√1−5/132)
=
√13(−
√18/132+i
√8/132)
=
√13(−
√913+i
√413)
=−3+2i
z
2=−z
1
czyli mamy zbiór
{−3+2i,3−2i}
24 lis 21:03