Uprość podany ciąg (Find A Simple Expression For The Following Sum)
Wiktoria: Sn = 2*6 + 7*11 + (5n−3)*(5n+1).
Nie wiem czy mając to polecenie, mam liczyć sumę ciągu, czy co? A jeżeli policzyć sumę, to jak?
24 lis 19:37
a7: Sn=12+77+25n2+5n−15n−3
Sn=25n2−10n+86
24 lis 19:43
Wiktoria: Więc chodzi po prostu o wymnożenie ostatniego wyrazu tej sumy?
24 lis 19:45
Leszek: Tam chyba powinno byc : Sn = 2*6 + 7*11 + .......+ (5n − 3)(5n +1) ? ?
24 lis 19:46
a7: o wymnożenie i dodanie czyli o uproszczenie tego wyrażenia ("find a SIMPLE expression....")
24 lis 19:47
Wiktoria: Tak Leszku, zagapiłam się.
24 lis 19:47
Leszek: Jest to szereg liczbowy : ∑ ( 5k − 3)(5k + 1) , sumowanie od k =1 do k=n
24 lis 19:52
Adamm:
| | | | | | | |
Zauważ, że (5n−3)(5n+1) = 25n2−10n−3 = 25n(n−1)+15n−3 = 50 | +15 | −3 | |
| | | | |
24 lis 19:57
Mariusz:
(5n−3)(5n+1)=25n
2+5n−15n−3
(5n−3)(5n+1)=25n
2−10n−3
(5n−3)(5n+1)=25(n
2+3n+2)−85(n+1)+32
Funkcja tworząca ciągu a
n=(5n−3)(5n+1) to
| | 2 | | 1 | | 1 | |
A(x)=25 |
| −85 |
| +32 |
| |
| | (1−x)3 | | (1−x)2 | | 1−x | |
Funkcja tworząca ciągu sum częściowych to
| | 50 | | 85 | | 32 | |
S(x)= |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 25 | | 85 | |
sn= |
| (n+3)(n+2)(n+1)− |
| (n+2)(n+1)+32(n+1) |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
sn= |
| (n+1)(50(n2+5n+6)−255(n+2)+192) |
| | 6 | |
| | 1 | |
sn= |
| (n+1)(50n2+250n+300−255n−510+192) |
| | 6 | |
Zauważ że powyższy wzór jest dla sumy wyrazów ciągu indeksowanego od zera
więc odejmijmy wyraz s
0
| | 1 | |
sn−s0= |
| (n+1)(50n2−5n−18)−(−3) |
| | 6 | |
| | 1 | |
sn−s0=3+ |
| (50n3−5n2−18n+50n2−5n−18) |
| | 6 | |
| | 1 | |
sn−s0= |
| (50n3+45n2−23n) |
| | 6 | |
24 lis 22:19