Oblicz liczbę zespoloną do potęgi:
Meumann: (2−2i)26 = ?
Modułem tej liczby z tego co rozumiem ma być 2, ale nie wiem, jaki mam dobrać argument, aby
cosx = 1 i sinx = −1.
24 lis 19:26
Adamm:
błąd, bo moduł 2−2i to 2√2
24 lis 19:27
Leszek: | z | = √ a2 + b2 = .....
sin φ = b/ | z | = ....
cos φ = a/| z | = .....
24 lis 19:29
24 lis 19:35
Jack:
bez f. tryg.
(2−2i) = 2*(1−i) oraz (1−i)2 = 12 − 2i + i2 = 1 − 2i − 1 = −2i
[2*(1−i)]26 = 226 * (1−i)26 = 226 * ((1−i)2)13 =
= 226 * (−2i)13 = 226 * (−2)13 * i13 = ...
i13 = i12 * i = (i2)6 * i = (−1)6 * i = i
... = 226 * (−2)13 * (i) = −226 * 213 * i = −239i
24 lis 21:01