liczbę podziałów liczby n na k składników dodatnich
Karmel: Jak uzasadnić zależność rekurencyjną na liczbę podziałów liczby n na k składników dodatnich?
tzn. P(n,k) = P(n−1,k−1) + P(n−k,k) tak po ludzku?
24 lis 17:52
Adamm:
Możemy zrobić
n = n−1+1 i rozłożyć n−1 na k−1 składników
lub rozbić n na k składników ≥2
24 lis 18:02
Pytający:
P(n−1, k−1) to liczba takich podziałów n na k składników, że najmniejszy składnik jest równy 1
(do (k−1) składników stanowiących podział (n−1) dorzucamy n−ty składnik =1)
P(n−k, k) to liczba takich podziałów n na k składników, że każdy składnik jest ≥2 (do każdego
składnika ≥1 z podziałau (n−k) na k składników dodajemy po 1)
24 lis 18:06