Liniowa niezależność
Macierze: Sprawdź ,że A =[ 1 2 3] B=[ 2 1 5] C=[ −3 6 −5]
[ 0 1 1] , [ 2 0 4] , [−8 5 −11] są liniowo niezależne
Wiem w jaki sposób to zrobić dla zwykłych wektorów, ale tutaj trzeba by zrobić układ z aż 6
równaniami
czy jest jakiś inny sposób ?
24 lis 17:19
xyz: policz rzad macierzy
to naprawde nie jest trudne, z tyloma zerami to juz wgl...
24 lis 17:54
xyz:
1 2 3
2 1 5
−3 6 −5
0 1 1
2 0 4
−8 5 −11
proponuje operacje
k2' = k2 − k3
(nowa kolumna druga to bedzie stara kolumna druga minus stara kolumna trzecia)
wtedy zostanie element niezerowy i same zera w wierszu 4
24 lis 17:56