Obliczyć całkę
bałagane: Obliczyć całkę:
∫cos3x*(sinx+2)dx
24 lis 15:54
ICSP: Rozbij na sumę dwóch całek.
Pierwsza przez podstawienie t = cos(x)
Druga : cos3(x) = (1 − sin2(x))cos(x) i stosujesz podstawienie t = sin(x)
24 lis 15:56
bałagane: Czekaj bo nie rozumiem jak mogę rozbić na sumę dwóch całek
24 lis 16:06
ICSP: Całka jest operatorem liniowym.
∫f(x) + g(x) dx = ∫f(x)dx + ∫g(x)dx
24 lis 16:10
Szkolniak: ∫cos3x(sinx+2)dx=∫(cos3xsinx+2cos3x)dx=∫(cos3xsinx)dx+2∫cos3xdx
24 lis 16:18
bałagane: Dzięki szkolniak, łatwiej mi dzięki temu zrozumieć o co chodziło
24 lis 16:23