2^x+2^{x-1}+2^{x-2}=2*p{8-2^{x+1}
joker: Rozwiąż równanie:
2x+2x−1+2x−2=2√8−2x+1
24 lis 15:37
ICSP: 2
x − 2(4 + 2 + 1) = 2
√8 − 8*2x −2
t = 2
x − 2 , t > 0
7t = 2
√8(1−t)
49t
2 = 32(1 − t)
| | −16 + 4√114 | |
x = log2 ( |
| ) + 2 |
| | 49 | |
24 lis 15:48
joker: Dziękuję, niestety właśnie zdałem sobie sprawę, że źle napisałem treść równania, powinno być:
2x+2x−1+2x−2+...=2√8−2x+1
Czy w takim przypadku też powinieniem rozwiązać zadanie za pomocą podstawienia?
24 lis 20:16
Fuyao: Po lewej masz nieskonczony coag geometryczny
Policz jego sume
|q|<1
24 lis 20:34
Szkolniak: Po lewej stronie równania znajduje się suma nieskończonego ciągu geometrycznego, w którym
2
x+1=2
√23−2x*2
podstawienie: t=2
x
2t=2
√23−2t /
2
4t
2=4(2
3−2t)
t
2=8−2t
t
2+2t−8
Δ=36=6
2
t
1=−4 v t
2=2
2
x=−4 v 2
x=2
równanie x=1
sprzeczne
24 lis 20:54
joker: Dzięki za pomoc
Fuyao i
Szkolniak!
24 lis 21:14