Na ile różnych sposobów można przestawić karawanę idących przez pustynię jednym
Karmel: Na ile różnych sposobów można przestawić karawanę idących przez
pustynię jednym rzędem n wielbłądów, aby każdemu zmienić widok?
Znajdź zależność rekurencyjną.
24 lis 14:54
Pytający:
"aby każdemu zmienić widok", ma
chyba znaczyć, że każdy wielbłąd ma stać na innym miejscu
(z taką interpretacją można się kłócić − przecież jeśli wielbłądowi nie zmienimy miejsca, ale
zmienimy przynajmniej jednego wielbłąda stojącego przed nim, to widok chyba też się zmieni?

)
Ale zakładam, że chodzi o "każdy wielbłąd ma stać na innym miejscu". Znaczy nieporządki.
Zależność rekurencyjna i uzasadnienie w linku:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nieporz%C4%85dek#Zliczanie_nieporz%C4%85dk%C3%B3w
24 lis 16:52
Mila:
Ustawiaj wielbłądy.
a1=0
a2=1 jedno przestawienie
a3=2
a4= 9
a5=44
czyli , może tak?
n≥3
a3=(3−1)*(a1+a2)=2*(0+1)=2
a4=(4−1)*( a2+a3)=3*(1+2)=9
a5=(5−1)*(a3+a4)=4*(2+9)=44
==============================
an=(n−1)*(an−2+an−1), a1=0, a2=1
24 lis 17:02