Granica, sprawdzenie
Dalaya: | | 1 | |
Limx→0 (1+sinx){ |
| } = e−∞ |
| | sinx | |
| | 1 | |
{ |
| } wyżej w linijce jest do potęgi, ale coś mi nie chce jej zrobić |
| | sinx | |
| | 1 | |
Wiem, że |
| kiedy granicą zbiega do ∞ to ∞ ale jak jest w momencie kiedy zbiega ona |
| | sin2 x | |
do 0?czy zamiast −
∞ powinno być 0?
24 lis 13:12
Adamm:
granica = e
24 lis 13:14
Dalaya: Dlaczego samo e?
24 lis 13:16
Adamm:
limx→0 (1+sinx)1/sinx = limt→0 (1+t)1/t = e
gdzie podstawiłem t = sinx
24 lis 13:16
Dalaya: Super, dziękuję
24 lis 13:19
fuji:
Skoro x → 0 , to sinx → 1 , czyli: t → 1 ?
24 lis 13:24
Dalaya: Mam jeszcze jedno które rozwiązałam tak:
| | x2 +1 | | e | |
Limx→∞ ( |
| ) do potęgi {x2} = |
| = e2 |
| | x2−1 | | e−1 | |
24 lis 13:25
Adamm:
sinx→0 przy x→0
24 lis 13:30
fuji:
Racja
24 lis 13:31
24 lis 13:32