Obliczyć całkę oznaczoną
bałagane: Obliczyć całkę oznaczoną:
2
1
Jeżeli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć od podstaw ponieważ nie było mnie na tych tematach
i ciężko samemu to rozwiązać.
24 lis 13:06
jc: 4x−x2=4−(x−2)2
Można podstawić x=2+2sin t. Wtedy 4x−x2=4cos2t.
dt = 2 cos t dx
teraz całka = ∫(7+10 sin t) dt
Ustal granice dla t i dokończ rachunek.
24 lis 14:58
jc: t ∊[−π/6, 0], w tym przedziale cos t jest dodatni, więc znaki są ok.
całka oznaczona = [7t − 10 cos t]−π/60 = −7π/6 − 5√3+10
Sprawdź, czy chociaż wynik jest dodatni.
24 lis 15:05
bałagane: A mogę to zrobić, że biorę pochodną z 4x−x
2
podstawiam do wzoru że 5x−3=alfa*(4x−2x)+beta obliczam alfe i bete
beta = 7
Czyli
2
1
24 lis 15:06
jc: Możesz tak przekształcać, i to by rozwiązało zadanie, gdyby nie liczba 7.
Przy okazji, powinno być 7π/6−5√3+10.
24 lis 19:10
Mariusz:
√4x−x2=xt
4x−x
2=x
2t
2
x(4−x)=x
2t
2
4−x=xt
2
4=x+xt
2
4=x(1+t
2)
| | 17−3t2 | 1+t2 | (−8t) | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 1+t2 | 4t | (1+t2)2 | |
| | 6t2−34 | | −34t2−34 | | (−20t)(−2t) | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | 6t2−34 | | dt | | 20t | | −20 | |
∫ |
| dt=−34∫ |
| +(− |
| −∫ |
| dt) |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | 6t2−34 | | dt | | 20t | | 20 | |
∫ |
| dt=−34∫ |
| − |
| +∫ |
| dt |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | 6t2−34 | | 20t | | dt | |
∫ |
| dt=− |
| −14∫ |
| |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | 6t2−34 | | 20t | |
∫ |
| dt=− |
| −14arctan(t)+C |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| | 5x−3 | | √4x−x2 | |
∫ |
| dx=5√4x−x2−14arctan( |
| )+C |
| | √4x−x2 | | x | |
| | 5x−3 | | π | |
∫12 |
| dx=(10−7 |
| )−(5√3−14arctan(√3)) |
| | √4x−x2 | | 2 | |
| | 7π | |
=10− |
| −5√3+14arctan(√3) |
| | 2 | |
24 lis 19:28
24 lis 19:32
Mariusz:
Można też bez podstawień , wystarczy zapisać trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
w postaci kanonicznej i skorzystać z liniowości
wtedy od razu będziemy mieli sumę pierwiastka i arcusa sinusa
24 lis 19:39
jc: Mariusz, mamy ten sam wynik
24 lis 19:40
Mariusz:
Zdaje się że zapomniałem minusa
| | 5x−3 | | 5x−3 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | √4x−x2 | | √−(x2−4x+4−4) | |
| | 5x−3 | | 5x−3 | |
=∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | √4−(x2−4x+4) | | √4−(x−2)2 | |
| | (−5)(−(x−2))+7 | |
=∫ |
| dx |
| | √4−(x−2)2 | |
| | −(x−2) | | dx | |
=−5∫ |
| dx+7∫ |
| |
| | √4−(x−2)2 | | √4−(x−2)2 | |
| | −(x−2) | | dx | |
=−5∫ |
| dx+7∫ |
| |
| | √4−(x−2)2 | | 2√1−(x−22)2 | |
| | −(x−2) | | | |
=−5∫ |
| dx+7∫ |
| |
| | √4−(x−2)2 | | √1−(x−22)2 | |
| | x−2 | |
=−5√4x−x2+7arcsin( |
| )+C |
| | 2 | |
| | 2−2 | | 1−2 | |
=(−5√8−22+7arcsin( |
| ))−(−5√4−12+7arcsin( |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
=(−10+0)−(−5√3−7arcsin( |
| )) |
| | 2 | |
Zapomniałem minusa i wcześniej trochę inny wynik mi wyszedł
jc sprawdź swój wynik
24 lis 20:04
jc: W takim razie ja też się pomyliłem.
24 lis 21:24
jc: ... też się pomyliłem .
Poniżej poprawne dokończenie.
całka = [7t − 10 cos t]−π/60 = 7π/6 − 10 + 5√3
24 lis 21:35