mat
mat:
Czy da sie te wyrazenia zapisac w postaci całki oznaczonej?
n−1
| | 1 | | k+1 | | k | |
a) ∑ |
| * |
| *log(1− |
| ) |
| | n | | n | | n | |
k=0
n−1
| | 1 | | k | | k | |
b) ∑ |
| * |
| *log(1− |
| ) |
| | n | | n | | n | |
k=0
24 lis 12:51
Adamm:
Na pewno chodziło o sumy, a nie o ich granice?
24 lis 13:00
mat: Chodzi o granice tych sum
24 lis 13:13
mat:
Czy da sie jakos to przeksztalcic tak, zeby granice tych sum zapisac w postaci calek
oznaczonych?
24 lis 15:16
mat:
Z jakiej funkcji bedzie to calka?
24 lis 15:20
mat: ?
24 lis 18:41
Adamm:
Zauważ, że
| 1 | | k | |
| ∑k=0n−1 log(1− |
| ) → ∫01 log(1−x) dx |
| n | | n | |
(ta całka jest zbieżna).
Zatem a i b będą dążyły do tego samego.
| 1 | | k | | k | |
| ∑k=0n−1 |
| log(1− |
| ) → ∫01 x log(1−x) dx |
| n | | n | | n | |
24 lis 18:43
mat:
Dziekuje.
| | k+1 | |
Czyli w a) to |
| (to plus jeden) niczego nie zmienia i mozna napisac, ze to x? |
| | n | |
24 lis 19:47
Adamm:
tak − wyjaśniłem dlaczego
24 lis 19:50
mat:
A to, ze dazy to do tego samego wynika z jakiegos twierdzenia?
24 lis 22:11
mat: ?
25 lis 11:15
Adamm:
Oba wyrażenia różnią się o czynnik
| | 1 | | k | |
jakby było samo |
| ∑k=0n−1 log(1− |
| ) to by dążyło do ∫01 log(1−x) dx |
| | n | | n | |
która jak powiedziałem, jest zbieżna
25 lis 11:19
mat:
Czyli
| | 1 | | k | | k | | 1 | | 1 | | k | |
a)=∑k=0n−1 |
| * |
| log(1− |
| )+∑k=0n−1 |
| * |
| log(1− |
| )→ |
| | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
| | 1 | |
∫01 xlog(1−x)dx+limn→∞( |
| )*(∫01 log(1−x)dx)=∫01 xlog(1−x)dx+0*(−1)= |
| | n | |
∫
01 xlog(1−x)dx+0=∫
01 xlog(1−x)dx
O to chodzilo?
25 lis 15:22
mat: ?
25 lis 19:50
mat: ?
25 lis 22:28
Adamm: tak
25 lis 22:48