Granica
Dalaya: | | π | | π | | π | | ({π}{2}−x) | |
Limx→ |
| ( |
| −x) tgx=Limx→ |
| |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | cosx | |
Proszę o pomoc, czy dobrze to przeksztalcilam, a jeśli tak, to co mogę zrobić dalej?
Jeśli źle, prosiłabym o wskazanie błędu i pomoc w dalszych obliczeniach
24 lis 11:45
24 lis 11:47
Bleee:
de'Hospitala miałeś?
24 lis 11:47
Dalaya: | | sinx | |
Tam miało być ze tg = |
| |
| | cosx | |
| | | |
I wtedy po przekształceniu |
| |
| | cosx | |
24 lis 11:53
Dalaya: Coś było, natomiast jest ona dla mnie nadal bardzo nie jasna
24 lis 11:54
Jerzy:
| | − sinx + (π/2 − x)cosx | | −1 + 0 | |
= lim |
| = [ |
| ] = 1 |
| | − sinx | | −1 | |
24 lis 12:11