logika
logika:
Czy jest prawda, ze
a) ∀x (x=3⇒x=5)
b) ∃x (x=5⇒x=3)
24 lis 08:54
ite:
Najważniejsze pytanie: dla jakich wartościowań poprzednika i następnika implikacja jest
prawdziwa?
24 lis 08:57
logika:
Implikacja jest falszywa ⇔ poprzednik jest prawdziwy a nastepnik falszywy, w pozostalych
przypadkach implikacja jest prawdziwa.
24 lis 09:05
ite:
a) ∀x (x=3⇒x=5)
sprawdzamy czy implikacja może być fałszywa:
dla x=3
poprzednik jest prawdziwy a następnik falszywy
a więc ∃x ¬(x=3⇒x=5)
czyli nie jest prawdą że ∀x (x=3⇒x=5)
24 lis 09:26