logika
logika:
Wyznaczyć zbiór wszystkich liczb rzeczywistych x, dla których prawdziwa jest
podana implikacja
a) x>0⇒x+1>0
b) x2=4⇒x=2
c) x2=−4⇒x=−2
24 lis 08:49
ite:
1/ Przy jakich wartościowaniach poprzednika i następnika implikacja jest prawdziwa?
2/ Po podstawieniu jakich wartości zmiennej x równania x2=4 i x=2 są prawdziwe?
24 lis 08:55
logika:
Implikacja jest falszywa ⇔ poprzednik jest prawdziwy a nastepnik falszywy, w pozostalych
przypadkach implikacja jest prawdziwa.
24 lis 09:05
ite: (p⇒q) ≡ ¬p∨q
np. w b)
podana implikacja jest prawdziwa gdy:
1/ poprzednik jest fałszywy
czyli wszystkich wartości zmiennej x, które nie spełniają równania x2=4
2/ lub następnik jest prawdziwy
czyli wszystkich wartości zmiennej x, które spełniają równanie x=2
24 lis 09:16