Wyznacz liczbę
Łukasz: Połowa kwadratu pewnej liczby powiększona o tę liczbę jest równa różnicy kwadratu tej liczby i
liczby 1.
Wyznacz tę liczbę.
Wiem jak to zapisać ale zamiast konkretnej liczby wychodzi mi cały czas pierwiastek. (Zadanie
z 8 klasy szkoły podstawowej).
Czy w zadaniu jest jakiś błąd?
24 lis 00:13
Szkolniak: a − szukana liczba
a
2+2a=2a
2−2
−a
2+2a+2=0
a
2−2a−2=0
Δ=12=(2
√3)
2
a
1=1−
√3 v a
2=1+
√3
24 lis 00:19
Łukasz: Dokładnie, ale jest to zadanie na poziomie 8 klasy a oni nie mają równań kwadratowych. Pewnie
coś pochrzanili w treści.
Dzięki za pomoc.
24 lis 00:21
===:
a2−2a−2=0
a2−2a+1=3
(a−1)2=3
a−1=√3 lub a−1=−√3
a=√3+1 lub a= 1−√3
24 lis 00:28