| (3,3 − 4½:3¾) | ||
1. Znajdź liczbę przeciwną i odwrotną do | • 1,8 | |
| (5,6:2⅓ + 2,5) |
| 1 | ||
2. Dane są liczby x=0,(36) y=−0,(6). Oblicz | + 2y | |
| x² |
| 15 | 25 | 25 | ||||
4. x = 3√− | • 3√ | − √ | ||||
| 14 | 5 | 9 |
| 9 | 25 | 32 | ||||
y = 3√ | : 3√ | − √ | ||||
| 5 | 3 | 6 |
| (a−2 b)(a3 b4)−1 | ||
| (a2 b−3)(a5 b1) |
| 8 | ||
Oblicz wyrażenie dla a=¾ i b | ||
| 9 |
| 27 | ||
Dla przykładu w 1: | ||
| 35 |
| 299 | ||
w 2: | ||
| 48 |
| 1 | b2 | |||||||||
= | * | =(1/a12b})= | |||||||||
| a5b3 | a7 |
| 312 | 23 | 310 | ||||
(3/4)12*(8/9)= | * | = | (?) | |||
| 224 | 32 | 221 |
| −15*25 | √25 | |||
x=3√ | − | |||
| 4*6 | √9 |
| 3√−125*3 | 5 | |||
x= | − | |||
| 3√8*3 | 3 |
| −53√3 | 5 | |||
x= | − | |||
| 23√3 | 3 |
| 5 | 5 | |||
x=− | − | |||
| 2 | 3 |
| 25 | ||
x=− | ||
| 6 |
| 9*3 | √32 | |||
y=3√ | − | |||
| 25*5 | √16 |
| 3 | 4√2 | |||
y= | − | |||
| 5 | 4 |
| 3 | ||
y= | −√2 | |
| 5 |
| 3−5√2 | ||
y= | ||
| 5 |
| 25 | 3−5√2 | −50(3−5√2) | 250√2−150 | 25√2−15 | ||||||
a) 2xy=− | *2* | = | = | = | ||||||
| 6 | 5 | 30 | 30 | 3 |
| 25 | 3−5√2 | 125 | 6(3−5√2) | |||||
b) x+y=− | + | =− | + | = | ||||
| 6 | 5 | 30 | 30 |
| −125+18−30√2 | −107−30√2 | |||
= | = | |||
| 30 | 30 |