płaszyzny
pjurek: Witam, mam następujące polecenie:
Znaleźć płaszczyznę przechodzącą przez punkty
P = (12, 5, 4); A = (0,1,0); B = (0,0, 2);
Chcę utworzyć z podanych punktów wektory: PA i PB następnie wyliczyć iloczyn
wektorowy PA x PB i podstawić go do wzoru ogólnego Ax + By + Bz + D = 0, a później już tylko
podstawić
punkt i wyliczyć D.
Czy moja metoda jest prawidłowa?
23 lis 23:02
jc: ok
23 lis 23:07
jc: Oczywiście A, B we wzorze ogólnym to nie punkty A, B.
23 lis 23:08
pjurek: Dzięki za odpowiedź teraz jeszcze jedno, wiem, że istnieje alternatywna opcja na rozwiązanie
tego zadania
przy pomocy układu równań, a następnie metod macierzowych. Mógłby mi ktoś nakreślić jak
utworzyć taki układ?
23 lis 23:09
pjurek: Tak, wiem, że A i B ze wzoru ogólnego nie są punktami, błąd z mojej strony bo niefortunnie
nazwałem punkty.
23 lis 23:12
jc: Można np. opisać płaszczyznę parametrycznie:
(x,y,z)=P+s(A−P) + t(B−P),
a jak zależy nam na równaniu ogólnym, możemy wyeliminować parametry s, t.
23 lis 23:19
jc:
(x,y,z)=(12,5,4)−s(12,4,4)−t(12,5,2)
x=12−12s−12t
y=5−4s−5t
z=4−4s−2t
x−3z=−3+3t
y−z=1−3t
x+y−4z=−2 (gotowe, o ile się nie pomyliłem)
23 lis 23:28
Mila:
Jeden ze sposobów:
1)
PA→=[−12,−4,−4]
PB→=[−12,−5,−2]
n→=[−12,−4,−4] x [−12,−5,−2]=[−12,24,12] || [1,−2,−1]
B=(0,0,2)
π: (x−0)−2(y−0)−(z−2)=0
x−2y−z+2=0
II sposób, wykorzystujemy wsp. punktów
Ax + By + Bz + D = 0
P = (12, 5, 4); A = (0,1,0); B = (0,0, 2);
współrzędne punktów spełniają równanie płaszczyzny
π : Ax + By + Bz + D = 0
Układ:
12A+5B+4C+D=0
B+D=0
2C+D=0
======= i rozwiązujesz ten układ równań
B=−2A, C=−A, D=2A
Ax−2Ay−Az+2A=0 /:A
π: x−2y−z+2=0
23 lis 23:38
jc: Mała pomyłka.
x=12−12s−12t
y=5−4s−5t
z=4−4s−2t
x−3z=−6t
y−z=1−3t
(x−3z)−2(y−z)=−2
x−2y−2z=−2
23 lis 23:46
jc: Jeszcze jedna usterka − przejście do ostatniej linii.
x−2y−z=−2
24 lis 00:16
pjurek: Dzięki wielkie za ładne rozpisanie, teraz w miarę to rozumiem.
24 lis 01:50