Zadanie optymalizacyjne
Frajvald: Witam, pomógłby ktoś zrobić takie zadanie z użyciem pochodnych i ekstremum funkcji?
"Ze wszystkich trójkątów, dla których suma długości wysokości i podstawy jest równa b, wybrać
trójkąt o największym polu."
Wyznaczam że a+h=b czyli h=b−a i podstawiam to do wzoru na pole trójkąta ale pózniej po
wyliczeniu pochodnej nie wychodzi mi żadne ekstremum.
23 lis 22:31
jc:
h+a=b
4h*a ≤ (a+b)2=b2, równość tylko w przypadku a=h=b/2.
23 lis 22:37
Frajvald: Mógłbyś rozwinąć to rozwiązanie? Chyba skorzystałeś z tej zależności średniej arytmetycznej do
średniej geometrycznej i nie za bardzo ogarniam to przekształcenie. I jak pisałem na górze
chciałbym zobaczyć raczej jak to rozwiązać z użyciem pochodnych bo to je teraz przerabiam
23 lis 22:47
Szkolniak: a − podstawa trójkąta
h − wysokość trójkąt
a+h=b ⇒ h=b−a
Dziedzina:
a>0 ∧ h>0
a>0 ∧ b−a>0
a>0 ∧ a<b
a∊D=(0;b)
P − pole trójkąta
| | 1 | | b | |
P(a)=− |
| a2+ |
| a ∧ a∊D=(0;b) |
| | 2 | | 2 | |
P(a) jest funkcją kwadratową o ujemnym współczynniku przy a
2, więc osiąga wartość największą
| | b | |
Dla a=h= |
| trójkąt ten będzie miał największe pole. |
| | 2 | |
23 lis 22:51
Frajvald: Bardzo dziękuje za pomoc,tym razem wszystko zrozumiałem
23 lis 22:57