Rachunek prawdopodobieństwo
blackdamn: Czas oczekiwania na tramwaj linii 4 jest zmienna losową o rozkładzie normalnym z odchyleniem
standardowym równym 0.5min. Obliczyć
1. Przeciętny czas oczekiwania na ten tramwaj jesli 65% osób oczekujących na tramwaj czeka nie
krócej niż 3min
2. Ile co najwyżej minut czekają na tramwaj osoby należące do 10% osób oczekujących najkrócej?
23 lis 22:25
blackdamn: ?
24 lis 10:41
Blee:
Fajne zadanie.
Do zadania wymagane będzie posiadanie:
a) tablic rozkładu normalnego
b) umiejętności wykonywania standaryzacji rozkładu normalnego
1)
a) Zaczynamy od .... odnalezienia w tablicy rozkładów wartości najbliższe 0.65. I mamy:
Φ(0.38) = 0,64803
Φ(0.39) = 0,65173
b) chcemy obliczyć 'z' dla którego mamy Φ(z) = 0.65
zapisujemy z = a*0.38 + b*0.39 gdzie a ∊ <0;1> ; b = 1 − a
zapiszmy więc f(a) = a + 0.38 ; gdzie a ∊ <0;1>
0.65 = a + 0.38 ⇒ a = 0,27
czyli nasz szukany z = a*0.38 + b*0.39 = 0,1026 + 0,2847 = 0,3873
c) w takim razie wyznaczyliśmy, że:
Φ(0.3873) = 0.65 = 65%
ze standaryzacji rozkładu normalnego wiemy, że zwykle robimy takie przejście
więc:
podstawiamy:
| 3 − μ | |
| = 0.3873 ... oblicz μ |
| 0.5 | |
24 lis 12:15
Blee:
2.
robimy bardzo podobnie:
a) szukamy tym razem 'x' ze wzoru na standaryzację (a mamy: μ, σ i Φ(z))
b) wyznaczamy 'z' odszukując w tablicach rozkładu normalnego prawdopodobieństwa równego
0.9
c) tak jak wcześniej − odnajdujesz wartości najbliższe i wykonujesz aproksymację wartości dla
0.9 (tak jak wcześniej)
d) Φ(z) = 1 − Φ(−z) <−−−− i stąd mamy Φ(z) = 1 − 0.9 ... więc z =
| | x − μ | |
e) podstawiamy do wzoru : |
| = z i wyznaczamy naszą szukaną wartość |
| | σ | |
24 lis 12:23
24 lis 16:42
Blee:
1) Faktycznie − źle przeczytałem
2) bo nie to liniowo aproksymowałem
w ogóle jak na to patrzę to sam się dziwię −−− no ale tak to jest jak się siada do zadania
zaraz po przebudzeniu
24 lis 19:41