Próbuje od 40 minut i nie wiem z czego skorzystać ani jak sie za to zabrac
Eldi: W ostrosłupie prostym o objętości V podstawą jest prostokąt, którego przekątne mają długość d i
przecinają sie pod kątem α. Oblicz tangen kąta β nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
podstawy
Próbuje od 40 minut i nie wiem z czego skorzystać ani jak sie za to zabrac
23 lis 20:47
Leszek: V= (1/3) S* H
S= 4 (d/2) sin α , pole podstawy
23 lis 20:57
a@b:

@
Leszek ........ S= ?
===============================
| | 1 | | 6V | |
V= |
| Pp*H ⇒ 6V= H*d2sinα ⇒ H= |
| |
| | 3 | | d2sinα | |
================
23 lis 21:25
Leszek: Tak , zabraklo potegi , powinno byc S= 2 (d/2)2 sin α
Pisze na komorce wiec zdarzaja sie wpadki , ale uczen powinien sam to zweryfikowac
poprawnie !
23 lis 21:36
Eldi: A co to jest za wzor na pole podstawy? S=?
24 lis 03:05